لبنیات یکی از اصلیترین ارکان تغذیه سالم است. گروهی از مواد غذایی که از شیر به دست میآیند، از جمله: ماست، پنیر، شیر، کره، خامه و دوغ. این محصولات در هر وعده غذایی ایرانیها جای دارند، از صبحانه با نان و پنیر تا شام سبک با ماست و خیار.
۱. نقش کلسیم در سلامت استخوانها
کلسیم یکی از عناصر حیاتی برای سلامت استخوانها و دندانهاست. مصرف روزانه لبنیات از دوران کودکی باعث شکلگیری صحیح استخوانبندی شده و در دوران میانسالی و سالمندی، از پوکی استخوان جلوگیری میکند. افراد بالای ۵۰ سال، زنان باردار و کودکان نیاز بیشتری به دریافت روزانه کلسیم دارند.
۲. فواید پروبیوتیکها در ماست و دوغ
محصولاتی مثل ماست پروبیوتیک یا دوغ سنتی، دارای باکتریهای مفیدی هستند که به تعادل فلور میکروبی روده کمک میکنند. این موضوع باعث بهبود عملکرد گوارش، تقویت سیستم ایمنی و حتی کاهش علائم سندروم روده تحریکپذیر میشود.
۳. لبنیات بدون لاکتوز برای همه؟
برخی افراد دچار عدم تحمل لاکتوز هستند؛ یعنی آنزیم لازم برای هضم قند شیر (لاکتوز) را ندارند. برای این افراد، لبنیات بدون لاکتوز یک جایگزین بسیار مناسب است. امروزه شیر، ماست و پنیر بدون لاکتوز در برندهای مختلفی در دسترس است.
۴. لبنیات طبیعی یا صنعتی؟
هم لبنیات سنتی (محلی) و هم صنعتی هر دو مزایا و معایب خود را دارند. لبنیات صنعتی با کنترل بهداشتی بالا تولید میشود، اما برخی افراد لبنیات سنتی را بهدلیل طعم خاصش ترجیح میدهند. مهمترین نکته این است که در هر دو حالت، از منابع معتبر و بهداشتی خرید شود.